پایان حمایت دولت ترامپ از افغان‌ها در برابر اخراج

نویسنده: Rebecca Beitsch

پایان حمایت دولت ترامپ از افغان‌ها در برابر اخراج
کریستی نوم ؛ وزیر امنیت داخلی ایالات متحده امریکا — منبع عکس:‌رسانه های اجتماعی

پایان حمایت دولت ترامپ از افغان‌ها در برابر اخراج

نویسنده: Rebecca Beitsch

مترجم:‌ طاهره رحمانی

دولت ترامپ روز دوشنبه به طور رسمی سپر محافظتی در برابر اخراج افغان‌های ساکن آمریکا را برداشت. این تصمیم با این استدلال گرفته شد که شرایط در افغانستانِ تحت حاکمیت طالبان بهبود یافته و دیگر نیازی به این حمایت‌ها نیست.

وزارت امنیت داخلی آمریکا اعلام کرد که وضعیت حفاظت موقتی (TPS) برای افغان‌ها به پایان خواهد رسید. این وضعیت حمایتی پس از خروج آمریکا و به دلیل وخامت اوضاع توسط دولت بایدن اعطا شده بود.

وضعیت حفاظت موقت (TPS) زمانی اجرا می‌شود که دولت به این نتیجه برسد که اخراج افراد به کشورشان به دلیل ناآرامی‌های داخلی یا شرایط خطرناک ایمن نیست.

کریستی نوم، وزیر امنیت داخلی آمریکا، روز دوشنبه در بیانیه‌ای گفت: «این دولت در حال بازگرداندن TPS به هدف اولیه و موقتی آن است.»

او افزود: «ما شرایط افغانستان را با همکاری نهادهای دیگر بررسی کردیم و دریافتیم که این کشور دیگر شرایط لازم برای دریافت TPS را ندارد. امنیت در افغانستان بهبود یافته و اقتصاد در حال تثبیت آن مانع بازگشت شهروندانش نمی‌شود.»

در اطلاعیه منتشر شده در ثبت فدرال آمده است که این حمایت‌ها تا ۶۰ روز دیگر — که حداقل زمان قانونی است — پایان خواهد یافت.

این در حالی است که شرایط زندگی در افغانستان پس از خروج آمریکا در سال ۲۰۲۱ تنها رو به وخامت گذاشته است.

کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان ماه گذشته اخراج اجباری افغان‌ها از کشورهای همسایه به افغانستان را محکوم کرد و نوشت که “بحران انسانی در حال تشدید، با بازگشت گسترده شهروندان افغان پیچیده‌تر شده است.”

این گزارش می‌نویسد: “بازگشت‌های گسترده، فشار بیشتری بر منابع انسانی که پیش‌تر نیز محدود بودند وارد کرده و وضعیت میلیون‌ها نفری را که برای زنده‌ماندن تلاش می‌کنند، بدتر کرده است.”

در گزارشی از وزارت خارجه آمریکا در سال ۲۰۲۳ به خشونت‌های گسترده مبتنی بر جنسیت اشاره شده بود، آمده است که «حقوق زنان در طول سال به‌شدت کاهش یافته است»؛ به‌ویژه به‌دلیل فرمان‌هایی که دسترسی به آموزش و اشتغال را بیشتر محدود کرده‌اند.

این گزارش همچنین به سرکوب اقلیت‌های مذهبی، افراد LGBTQ، فعالان مدنی، و استفاده طالبان و داعش-خراسان از کودکان سرباز اشاره کرده است.

افغانستان همچنین با ناامنی غذایی گسترده مواجه است.

با این حال، تحلیل کریستی نوم به افزایش گردشگران چینی که شرایط کشور را “صلح‌آمیز” توصیف کرده‌اند، و همچنین بهبود شرایط اقتصادی و کاهش جنگ اشاره می‌کند.

او گفته است که اگرچه سال گذشته نزدیک به سه‌چهارم از جمعیت ۴۱ میلیونی افغانستان نیاز به کمک داشتند، اما این عدد اکنون کاهش یافته است.

نوم در تحلیل خود که در ثبت فدرال منتشر شده، چنین گفته است : “اگرچه نیازهای بشردوستانه همچنان فراگیر است، اما تعداد افرادی که به کمک نیاز دارند در سال جاری به ۲۳.۷ میلیون نفر کاهش یافته است؛ این در حالی است که در سال گذشته بیش از ۲۹ میلیون افغان نیازمند گزارش شده بودند.”

بنیاد افغان-آمریکایی، این تصمیم مبنی بر لغو این حمایت‌ها را که ماه گذشته منتشر شده بود، را محکوم کرد و آن را خیانتی به کسانی دانست که در طول ۲۰ سال گذشته به آمریکا در افغانستان کمک کردند.

جوزف اعظم، رئیس هیئت مدیره این بنیاد، در بیانیه‌ای گفت: «فداکاری‌هایی که متحدان افغان در خدمت به ماموریت آمریکا در افغانستان انجام دادند موقتی نبود؛ بنابراین حمایتی که ما به آن‌ها ارائه می‌دهیم نیز نباید موقتی باشد. هرگونه لغو این حمایت‌ها نه تنها خیانت به این متحدان است، بلکه خیانت به ۸۰۰ هزار آمریکایی است که در افغانستان در کنار آن‌ها خدمت کردند و همچنین خیانت به بی‌شمار آمریکایی هایی است که از سال ۲۰۲۱ تاکنون برای تخلیه و نجات آن‌ها تلاش کرده‌اند.»

«رئیس‌جمهور بخشی از حمایت مردمی خود را بر اساس این وعده به دست آورد که اشتباهات دولت بایدن در افغانستان را جبران خواهد کرد؛ اما با خیانت به افغان‌ها، در واقع یکی از بزرگ‌ترین اشتباهات همان دولت را تکرار می‌کند.»

بسیاری از حدود ۸۰ هزار افغان که پس از سقوط کابل به ایالات متحده آمدند، توانسته‌اند وضعیت قانونی خود را تنظیم کنند؛ برخی پناهندگی گرفته‌اند و برخی دیگر ویزای ویژه مهاجرت (SIV) دریافت کرده‌اند — که این ویزا شامل افرادی میشود که به نیروهای آمریکایی کمک کرده‌اند.

با این حال، حدود ۱۴٬۶۰۰ نفر همچنان تحت پوشش وضعیت حمایت موقت (TPS) قرار دارند.

پیش از اعلام رسمی روز دوشنبه، وزارت امنیت داخلی آمریکا به دلیل برنامه‌اش برای پایان دادن به این وضعیت حمایتی، با شکایت قضایی روبه‌رو شده بود.

این نهاد (وزارت امنیت داخلی) در ماه آوریل اعلام کرد که کریستی نوم وضعیت حمایت موقت (TPS) برای افغان‌ها را در تاریخ ۳۱ مارس پایان داده، بدون آن‌که این تصمیم را به‌طور علنی اعلام کند.

این وزارتخانه هفته گذشته به دلیل تصمیمش برای لغو این حمایت‌ها با شکایت قانونی مواجه شد؛ چراکه طبق قانون، ثبت این تصمیم در سامانه رسمی فدرال ضروری است.

در شکایت مطرح شده آمده است: «یک وضعیت حمایتی (TPS) نمی‌تواند به این روش لغو شود.»

در بیانیه‌ای که نوم ارائه داد، او همچنین به ادعاهایی که برخی از اعضای حزب جمهوری‌خواه مطرح کرده‌اند اشاره کرد، مبنی بر این‌که نه همه افرادی که در زمان خروج آمریکا وارد کشور شدند، ارتباطی با تلاش‌های آمریکا در افغانستان داشتند. با این حال، فرآیند ویزای ویژه مهاجرت (SIV) دارای استانداردهای سخت‌گیرانه‌ای است که افرادی را که کمتر از سه سال به ارتش آمریکا کمک کرده‌اند، از دریافت این ویزا محروم می‌کند.

او همچنین اظهار داشت: «لغو این وضعیت به منافع ملی کمک می‌کند، زیرا سوابق وزارت امنیت داخلی نشان می‌دهد که برخی از دریافت‌کنندگان تحت بررسی برای تقلب و تهدید امنیت عمومی و ملی ما قرار دارند. بررسی وضعیت‌های حمایتی (TPS) بخش مهمی از بازسازی اعتبار سیستم مهاجرتی ما است.»

شاون ون‌دیور، رئیس‌جمهور و رئیس هیئت‌مدیره سازمان #AfghanEvac، گفت که این تصمیم «اعتبار آمریکا را پاره خواهد کرد».

او در بیانیه‌ای افزود: «تصمیم به لغو وضعیت حمایتی (TPS) برای افغانستان ریشه در واقعیت ندارد — بلکه ریشه در سیاست دارد. افغانستان همچنان تحت کنترل طالبان است. هیچ سیستم پناهندگی کارا وجود ندارد. همچنان ترور، بازداشت‌های خودسرانه، و نقض حقوق بشر به‌ویژه علیه زنان و اقلیت‌های قومی ادامه دارد.»

او ادامه داد: «آنچه دولت امروز انجام داده، خیانت به کسانی است که برای آمریکا جان خود را به خطر انداختند، در اینجا زندگی ساختند و به وعده‌های ما ایمان داشتند. این تغییر سیاست ما را امن‌تر نخواهد کرد — بلکه خانواده‌ها را از هم خواهد پاشید، زندگی‌ها را بی‌ثبات خواهد کرد و آنچه از اعتبار اخلاقی‌مان باقی‌مانده را از بین خواهد برد.»

Sign up for Philly Afghan Info Hub, our free email newsletter

Get the latest headlines right in your inbox